fbpx

רוצים לקבל מאיתנו פוסטים מעניינים, חדשות וקופונים ישירות למייל?

כתבות נוספות

math-3999637_1920

שתפו:

האם יש לכם את האקס פקטור? על החשיבות (והמורכבות) של הפקטור

"פקטור" היא מילה שמעוררת בסטודנט הממוצע הרבה מאוד תקווה. העיקרון כאן פשוט: מוסד הלימודים מחליט לתקנן את הציון של הסטודנטים (כולם או חלקם) בבחינה, במטלה או בקורס כולו, לרוב כלפי מעלה. אבל האם זה כזה פשוט וחד משמעי? לא ממש. מאחורי הנושא של הפקטור, שרלוונטי מאוד בימי הקורונה, מסתתר עולם ומלואו.

"מדעי הפקטור" הם מסובכים מאוד

חשוב להדגיש, כבר בנקודת התחלה, שאי אפשר לדעת מראש מתי יינתן פקטור ובאיזה אופן, ולו מכיוון שלכל מוסד לימודים או אפילו מקרה ספציפי יש חוקים משלהם. המפתח לתשובה נמצא פעמים רבות בסטטיסטיקה, או ליתר דיוק: בהתפלגות הציונים. במקרה בו הציונים בבחינה היו נמוכים משמעותית בהשוואה לשנים קודמות, ייתכן שהיא פשוט הייתה קשה מדיאו לא ביטאה בצורה מדויקת את החומר הנלמד בקורס. לכן עשוי להינתן פקטור חיובי, בדמות תוספת של נקודות לציון.

הפקטור יכול ללבוש צורות שונות, כאשר האפשרויות העיקריות הן תוספת גורפת לכל סטודנט, תוספת אך ורק לתלמידים שעברו את הבחינה או "פקטור שורש", המבוסס על נוסחה מתמטית די פשוטה – ביצוע שורש לציון, והכפלתו ב-10. פקטור מהסוג הזה מסייע בעיקר להעלאת הציון של סטודנטים שקיבלו ציונים נמוכים.

הפקטור עשוי בהמשך לכך להינתן עבור שאלה או מספר שאלות. אם מתגלה שהייתה בעיה באחת השאלות בבחינה, למשל אחוז נמוך מאוד של פותרים נכונה או ניסוח מעורפל עליו מצביעים הסטודנטים לאחר הבחינה, עשויים להחליט במסגרת הפקטור על ביטול השאלה ושינוי אופן חישוב הציון, מתן הנקודות עבורה בכל מקרה, הגדרת תשובות נוספות כנכונות (במקרה של שאלת אמריקאית) וכן הלאה.

איך מגיעים לפקטור המיוחל?

גם בכל הנוגע לאופן קבלת הפקטור בפועל, אי אפשר לתת תשובה חד משמעית. בחלק מהמקרים, התלמידים יגלו בדיעבד כי הציון שניתן להם עבור הבחינה או אפילו בסוף הקורס, היה גבוה ממה שקיבלו בפועל. לפעמים, דווקא מוחלט מראש על מתן פקטור עקב נסיבות הלימודים: שמענו על מדיניות כזו בכמה מוסדות ומסלולילימוד בימי הקורונה, בהם תנאי הלימודים וביצוע המבחנים רחוקים מלהיות אופטימליים.

במצבים אחרים, נדרשת התערבות של הסטודנטים. אגודות הסטודנטים במוסדות השונים היו פעילות במיוחד בשנים האחרונות בניסיון לדרוש הצגת התפלגות ציונים בכל בחינה, בין השאר כדי לראות מתי ניתן לבקש פקטור. לפעמים הדרישה עולה מהסטודנטים "בשטח", עקב שאלות בעייתיות, דרגת קושי גבוהה, חוסר זמן וכן הלאה.

השורה התחתונה היאששווה להשקיע את המאמצים האלו, כי בסופם עשויה להסתתר יופי של תוספת עבור הציון. והכי חשוב – תוספת שיכולה להיות מוצדקת.

יש גם פקטור שלילי

בעולם אוטופי, לכל מבחן או עבודה היה מתווסף פקטור חיובי שמקפיץ לסטודנטים את הציון. אבל עולם האקדמיה הוא לא אוטופי. במקרה השכיח הציונים יישארו כמו שהם, ובמקרה הרע יותר – תהיה הפחתה שלהם כלפי מטה. פקטור שלילי, קוראים לזה.

למרות שפקטור שלילי בוודאי מתסכל סטודנטים בכל מקצוע ובכל תואר, יש בו מן ההיגיון. כי לפעמים על בחינה קלה צריך לשלם, ולפעמים מעוניינים מראש ליצור תמונה דומה בציונים הממוצעים בין המוסדות השונים. הדוגמה המובהקת היא לימודי משפטים, בהם אנחנו עדים ללא מעט פקטורים (בעיקר שליליים) במטרה ליצור שוויון מסוים בין מחפשי התמחויות שמגיעים ממוסדות אקדמיים שונים.

בתקופת הקורונה, אגב, נתקלנו במקרים של מבחנים ביתיים ועבודות שהציון בהם שוקלל כלפי מטה. פעמים רבות, הסיבה (הרשמית או שלא) היא שהסטודנטים ניצלו את הלמידה המקוונת כדי לשפר את נקודת הפתיחה שלהם, למשל מבחנים ביתיים משותפים או העברת התשובות בין סטודנטים. לכן הממוצע היה גבוה, והוחלט להפחית מעט מהציון של כלל הנבחנים.

מי אנחנו

היגיון של סטודנט היא קהילת הרשת הגדולה במדינה לקהל הסטודנטים, ומטרתה היא לאגד את כלל הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה בישראל. עמוד הפייסבוק, חשבון האינסטגרם ואתר האינטרנט הוקמו על מנת להעביר לכם את תקופת הלימודים עם חיוך, להעניק לכם במה ולסדר לכם את ההטבות והמבצעים השווים ביותר – בכל תחומי החיים.

כל הזכויות שמורות Ⓒ היגיון של סטודנט 2020

Site By | SHOWCASE

ייעוץ אישי חינם

מחפשים את מוסד הלימודים
שהכי מתאים לכם? השאירו פרטים כעת

מתלבטים
היכן ללמוד?

לא יודעים איפה להתחיל?

שירות אישי חינם!

מלאו פרטיכם ויועץ לימודים מקצועי
יחזור אליכם בהקדם