בחרתם נושא לעבודת מחקר, ואתם נחושים לצאת לדרך. הבעיה היא שבאקדמיה, כמו באקדמיה, ההתחלות עלולות להיות קשות. וההתחלה הזו ברוב המקרים היא החיפוש אחר מקורות מידע אקדמיים, שיהיו הבסיס התאורטי לעבודה.
זהו אחד החלקים הפחות אהובים על הסטודנט הממוצע, שמוצא עצמו נובר במשך שעות ארוכות ברשומות ובמאגרי מידע עמוסים בניסיון למצוא עשרות מחקרים, ניירות עמדה, סטטיסטיקות וכן הלאה. חומרים הכתובים לרוב באנגלית, לעיתים באנגלית גבוהה, שחייבים לא פעם להיכנס לעומקם כדי להבין עד כמה הם רלוונטיים. אז איך תוכלו לסמן "וי" על החלק העיוני של העבודה ולהישאר בחיים?
ברוכים הבאים לספרייה
המקום הראשון אליו כדאי לגשת כדי למצוא מאמרים אקדמיים הוא, איך לא, הספרייה (אם יש כזו במוסד הלימודים, כמובן). מעבר לאווירה לימודית ולאפשרות לשתף סטודנטים אחרים בחיפושים שלכם, הספרייה הממוצעת תכלול אינספור כותרים מכל הסוגים ובכל הנושאים.באמצעות מערכת ממוחשבת – או לכל הפחות ספרנית חרוצה – ניתן יהיה לאתר את החומרים שעשויים להתאים לכם לעבודה. לאחר מציאת הפרק הרלוונטי או הספר המלא תוכלו להשאיל אותם לפרק זמן מסוים, או לחלופין לצלם אותם לשימושכם האישי.
כיום, הספריות במוסדות ההשכלה הגבוהה נוטות להיות דיגיטליות, במידה לא מבוטלת. את החיפוש תוכלו לבצע דרך המחשבים ומאגרי המידע שבספרייה, כשחיפוש מוצלח יציג בפניכם את הקובץ הרלוונטי, קישור לאתר אינטרנט או את המיקום המדויק של הספר הפיזי בספרייה. רוב הספריות מציעות גישה לשורה ארוכה של מאגרי מידע חיצוניים, וכחלק מתהליך החיפוש תוכלו לחקור גם אותם.
חפשו בגוגל
גוגל, מנוע החיפוש הפופולארי ביותר בעולם, יכול לשמש אתכם גם למציאת מאמרים ומקורות מידע אחרים. הבעיה היא שעל רקע עומס המידע כיום באינטרנט, חייבים להיות מדויקים. חיפוש פשוט לפי מילות מפתחשנראות במבט ראשון רלוונטיות לנושאי העבודה עלול להציג תוצאות הרבה פחות מתאימות.
אבל יש כמה טריקים קטנים, שיכולים לעשות הבדל גדול. הראשון שבהם הוא לחפש את מילות המפתח הרלוונטיות, ופשוט להוסיף למילות החיפוש filetype:pdf. חיפוש שכזה יציג בפניכם רק קבצים מסוג מסוים, במקרה הזה קבצי pdf. קבצי pdf יהיו פעמים רבות מסמכים רשמיים, מאמרים אקדמיים ופריטים אחרים שיכולים להשתלב בעבודה. שימו לב שאתם יכולים להשתמש במגוון המסננים והפרמטרים האחרים של גוגל בחיפוש, למשל טווח שנים או סוג הטקסט, כדי לדייק עוד יותר את התוצאות.
כלי מועיל אחר הוא Google Scholar, מנוע החיפוש שמתמקד בחומרים אקדמיים ומאפשר למצוא ספרים, מאמרים, תקצירים, תזות וכדומה. החיסרון הוא שחלק מהפריטים באתרים השונים המוצגים ב-Scholar פתוחים רק למנויים בתשלום. לפעמים אפשר לעקוף את זה באמצעות גישה מרחוק למאגרים של מוסד הלימוד, שעשויים להיות רשומים לחלק מהמאגרים שבתשלום.
תכירו: סילבוס ורשימת רפרנסים
הסילבוס של הקורס הספציפי יכיל בדרך כלל רשימה די ארוכה של מאמרים שמלווים את הנושאים הנלמדים, חלקם מוגדריםכקריאת חובה ואחריםכקריאת רשות. סביר להניח שתמצאו שם כמה מאמרים שיכולים לשמש אתכם, גם אם ברור שאי אפשר להסתמך רק עליהם. לפעמים יהיה צורך במספר לא קטן של מקורות מידע, ולעיתים הדרישה מראש תהיה לחפש מאמרים מחוץ לסילבוס. הרי חיפושי מידע ועיון בספרות אקדמית הם חלק מהכלים החשובים ביותר שמוסדות להשכלה גבוהה מנסים להנחיל לתלמידיהם.
נתקלתם במאמר אקדמי? בסופו תמצאו את עמודי ההפניות (References/Bibliography), המאגדים את המאמרים בהם כותב המאמר נעזר. חלק מהסטודנטים מתייחסים לעמודים אלוכ"עמודים שלא צריך להדפיס כשמדפיסים מאמר". בפועל, הרשימות האלה הן מקור מצוין למצוא מאמרים רלוונטיים לנושא עליו אתם קוראים. מומלץ מאוד לנסות להגיע למקור ולראות האם יש בו מידע נוסף שאפשר להשתמש בו.
ולא, ויקיפדיה היא לא מקור אקדמי. אפשר להיעזר בה כדי לקבל רק כללי על הנושא, אבל לרוב לא תוכלו להכניס אותה, בשום אופן, לעבודה אקדמית. מה שכן, בתחתית כל ערך בויקיפדיה יש קישורים חיצוניים לגיטימיים בהם אפשר להיעזר.
היגיון של סטודנט היא קהילת הרשת הגדולה במדינה לקהל הסטודנטים, ומטרתה היא לאגד את כלל הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה בישראל. עמוד הפייסבוק, חשבון האינסטגרם ואתר האינטרנט הוקמו על מנת להעביר לכם את תקופת הלימודים עם חיוך, להעניק לכם במה ולסדר לכם את ההטבות והמבצעים השווים ביותר – בכל תחומי החיים.
Site By | SHOWCASE